Stoofpot met Rullquin

Ingrediënten (4 pers.)

 

  • 1 kilo rib- of sukadelappen (dat is wat extra. Je wilt wat overhouden omdat een stoof de volgende dag het lekkerst is)
  • 300 ml Rullquin
  • 2-4 plakken peperkoek
  • ui
  • wortel
  • paddestoelen
  • mosterd
  • scheutje azijn
  • boter
  • knoflook
  • laurier, kruidnagel, rozemarijn
  • peper en zout

Bereiding

 

Smeer het vlees in met mosterd en bestrooi met peper en zout. Snipper de ui en de knoflook. Smelt een klont boter in de stoofpan en braad het vlees kort aan. Bak daarna de ui en knoflook kort mee. Schenk het bier erbij, maar bewaar een scheut! Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en rozemarijn toe. Kruimel er een plak of twee peperkoek doorheen en laat minimaal twee uur, maar liefst zo lang mogelijk pruttelen op heel laag vuur. Gebruik liefst een pruttelplaatje, zodat je stoof niet aanbrandt.

 

De wortels en paddestoelen laat je de laatste 30-45 min mee pruttelen. Schenk voor de laatste 10 min het scheutje bier dat je bewaard hebt in de pan. Dat haalt zo lekker de aroma's van het bier naar boven.

 

Als je stoof niet de gewenste dikte heeft kun je er nog een plak peperkoek door kruimelen. Te dik of te droog? Schenk wat bier of eventueel bouillon bij.

Serveertips

 

Klassiek met aardappelpuree en sperzieboontjes. Of denk eens aan een puree van geroosterde pompoen of een frisse puree van bloemkool.

 

Je serveert er natuurlijk een flink glas Rullquin bij.