Stoofpeertjes in kriek

Ingrediënten (4 pers.)

 

  • 8 stoofperen
  • flesje kriek
  • suiker
  • citroensap
  • kaneelstokje, kruidnagels (of vanille met steranijs, dat doet het ook goed)

Wij serveerden met granaatappel-bessensaus en ijs. Voor de saus:

  • kleine ui
  • 200 gr blauwe bessen
  • pitjes van 1 granaatappel
  • laurierblaadje
  • 1 el balsamico
  • flinke scheut kriek
  • klein scheutje kirsch, vieux kan ook
  • klont boter

Bereiding

 

Een klassieker en heel simpel. Schil de peren. Doe in een pan met het bier, citroensap en de kruiden. Schep er suiker naar smaak bij. Breng aan de kook en laat minimaal 2 uur stoven op laag vuur. Hoe langer je ze stooft, hoe mooier ze van kleur worden.

Ook de saus is lekker simpel. Snipper het uitje en fruit in boter. Bessen, granaatapppelpitjes en laurier erbij. Laat pruttelen tot de bessen zacht worden. Balsamico, kriek en likeur erbij en even in laten koken. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Serveertips

 

De peertjes zijn zowel warm als koud lekker. Afhankelijk van hoe vol je al zit van het hoofdgerecht een of twee peertjes op een bordje met een bolletje ijs. Schep er de warme saus overheen.

 

Je serveert er natuurlijk een flink glas Oude Kriek bij. Wij namen een Kriek Dekoninck.